Onderzoek in volle gang

Het onderzoek naar de stukken die in het Waterlands Archief zijn gevonden, is op het moment van schrijven gaande. Staan er nog details in officiële stukken die de krant nooit hebben gehaald? Zijn er plaatselijke kranten die andere berichtgeving kennen dan de landelijke kranten? Zo is er intussen duidelijkheid over de Amerikaanse, Britse en Canadese ‘cameraploegen’ die in 1959 in Wormer zouden zijn neergestreken. Ook de recentelijk door de heer Piet Kleij, gemeentelijk archeoloog voor Wormerland, geopperde hypothese van een ingezakte waterput is nu in de veronderstellingen meegenomen. Binnenkort kan de heer Kleij een mailtje van mij verwachten met de vraag zijn standpunt verder uiteen te zetten.

Ik ben namelijk niet overtuigd van de waterput. Er wordt sedert de tiende eeuw turf gewonnen in Wormer, dus de verzakking in een petgat is eerder aannemelijk dan een oude waterput. Bij legakkers ontstaan er juist sloten, dus de kans is vrij groot dat er vanaf de tiende eeuw niet echt behoefte bestond aan waterputten. De uit de hemel neerstortende objecten heb ik al helemaal afgeschreven, ik sta op het punt van Wesselingh en Dekker (2015), die mijns inziens de eenvoudigste oplossing hebben, en u kent allen naar ik aanneem het scheermes van Occam.

En ook al heb ik een artikel geschreven in de Paravisie over een ‘mogelijke UFO-crash’, ik ben er niet van overtuigd dat UFO’s ook maar iets met het Wormergat te maken hebben. Als je geld nodig hebt om in het buitenland onderzoek te kunnen doen, moeten bepaalde principes opzij gezet worden, maar ik heb het artikel toch een ‘slinger’ kunnen geven dat er nog niets gezegd kon worden zonder dat er eerst uitgebreid onderzoek naar gedaan wordt. Ik heb het ufologisch aspect serieus aandacht gegeven, en ben tot de conclusie gekomen dat het aangedragen ‘bewijs’ te dun is om er enige conclusies aan te verbinden. Het is echter wel weer een prachtig verhaal, en ik hoop dat het artikel iets heeft kunnen bijdragen aan de verhaalvorming rondom het Gat van Wormer.

Verder hoop ik dat bepaalde mensen nog eens contact met mij zoeken. Zoals de schrijver en regisseur van het stuk Het Gat van Wormer dat in 2009 op locatie is uitgevoerd. Tot op heden heb ik van hem nog geen reactie mogen ontvangen. Verder ga ik actief op zoek naar mensen die het Gat van Wormer zelf hebben gezien, of die in ieder geval tijdgenoot zijn geweest van de gebeurtenis. Ook hun persoonlijke ervaringen kunnen mij inzicht verschaffen in de verhaalvorming rondom het beruchte Gat van Wormer.

Met andere woorden: dit wordt allemaal vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s