Voor je het weet is het april…

Druk bezig met de herlezing en herschrijving van The Gnome Compendium, deel drie in mijn kaboutertrilogie van J.H.W. Eldermans. Waarschijnlijk de meest omvattende studie gedaan naar zijn kaboutervoorliefde. De eerste poging dateert al uit 1989, en was gedaan door Henriëtte Gorter, wat resulteerde in het boekje Kabouters zien? Anders kijken! Waar Gorter zich voornamelijk bezighield met de idee hoe kabouters te kunnen zien met behulp van magie, is het werk van Eldermans zoveel meer omvattend. Dat kun je niet in een boekje van 123 pagina’s samenvatten. Als je bedenkt dat we van één A4 pagina al snel vier bladzijden in een boek hebben, dan zijn de manuscripten in Word met 171 pagina’s, 271 pagina’s en 153 pagina’s dus al snel lijvige werkjes. En dat gecombineerd met The Silent Listener, die waarschijnlijk wel rond de 700 bladzijden gaat uitkomen, zijn dat behoorlijk wat dikke boeken die ik bij elkaar heb geschreven.

En voor The Silent Listener staan we nu aan de vooravond van de publicatie en de boekpresentatie. Dat is de mooiste afronding van zo’n project. En dan maar zien of het wordt opgepikt door een lezerspubliek. Misschien dat de kabouterboeken ook al dit jaar in druk gaan verschijnen, maar ik ga even niet meer in de toekomst kijken. Volgend jaar is ook prima. Vanaf eind april heb ik het toch druk genoeg met de onderzoekscyclus naar het boek over Bob Richel. Daarvoor kies ik een geheel nieuwe strategie: een biografie in tekeningen, waarin ik ook zijn occulte interesses zal betrekken. Bob was meer een kunstliefhebber dan een magiër, en je merkt dat ook aan zijn manier van tekenen. Hij is veel meer bezig met het aanbrengen van betekenislagen, veel symbolischer in zijn beeldtaal en zijn iconografie en zijn manier van ideeën overbrengen via een kunstwerk is veel transcendenter dan het werk van zijn schoonvader. Het maakt het boek ook uitdagender om te schrijven, en ik kan er ook wat meer creativiteit in kwijt.

Troy Books heeft interesse, hoewel dit boek waarschijnlijk niet echt in hun fonds zal passen. Ik laat het aan Jane en Gemma over, misschien dat ze ook qua fonds willen gaan uitbreiden naar andere terreinen. Dat zijn ze al heel voorzichtig aan het doen met The Silent Listener. Maar eerst maar eens de herlezing van The Gnome Compendium afronden, ik heb zojuist ook een artikel geschreven voor Skepter over de Varusslag van 9 na Christus, en de printing proofs zullen eerdaags wel in mijn mailbox ploffen, en dan heb ik ook weer één en ander te doen. En voor je het weet is het april…

© 2018  Wilmar Taal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s