Blog

Naar de drukker

De drukproef voor The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans is gereed en kan naar de drukkers gaan. Het zal de eerste keer zijn voor Troy Books dat ze een boek zowel als hardcover/special edition tegelijk als paperback gaan publiceren. De paperback-editie wordt voorbereid op het moment van typen, dus zal nog voor eind maart beschikbaar zijn. Tevens zijn er ontwikkelingen gaande om Wie Nunspeet zegt, zegt Van Vloten opnieuw op de markt te brengen, in een herziene editie. Hopelijk zal dit het boek worden dat ik al die tijd beoogd heb. Lecturium/Free Musketeers stelde namelijk nogal wat eisen die achteraf gezien het boek geen goed gedaan hebben.

Het moment dat ik mijn tweede boek in handen zal hebben komt dus steeds dichterbij. Het moment dat wij naar Engeland vertrekken voor de presentatie overigens ook. Op 6 april stappen wij ’s morgens vroeg in de Cityhopper naar Bristol, waar een huurauto voor ons klaarstaat. Dan is het nog twee en een half uur rijden naar Marshgate/Camelford waar onze Bed and Breakfast is gevestigd, en als we ons geïnstalleerd hebben gaan we gelijk naar Boscastle (vijf kilometer van de B&B vandaan!) om daar wat mensen gedag te zeggen en ons te laven aan het prachtige Cornishe landschap.

De boekpresentatie zal op 7 april om 19.30 uur lokale tijd (20.30 uur Nederlandse tijd) plaatsvinden in het Museum of Witchcraft and Magic in Boscastle. De dag erna zal ik mijn 49ste verjaardag vieren, en het grootste cadeau is dat ik dat in mijn geliefde Cornwall doe. Als kind telde je de nachtjes tot aan je verjaardag, ik tel nu de dagen dat ik mag boarden richting Engeland (nog 24 dagen dus)…

Boekpresentatie

De presentatie van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans zal plaatsvinden in het Museum of Witchcraft and Magic in Boscastle, Verenigd Koninkrijk. De presentatie begint om 19.30 uur.

Mensen die naar deze presentatie willen reizen dienen even contact op te nemen met Troy Books (info@troybooks.co.uk) of het Museum of Witchcraft and Magic (museumwitchcraft@aol.com) om teleurstelling te voorkomen: er is niet heel erg veel plaats voor geïnteresseerden. De presentatie zal plaatsvinden in de bovenzaal van het Museum, bij de Richel-Eldermans collectie.

Bij grote opkomst wordt het gezelschap in twee groepen gesplitst, waarvan er één het museum in gaat, de andere groep gaat naar de bibliotheek, waar een bijzondere expositie wordt ingericht van werken van Eldermans die niet in het museum te zien zijn.

Dus misschien tot ziens in Boscastle.

Interviews!

In de Straatnieuws Den Haag staat een artikel over J.H.W. Eldermans met daarbij een interview met yours truly. Vanmiddag een interview gedaan met José Pietens van het Noord Hollands Dagblad, dat aankomende week in de krant verschijnt en binnenkort met Martin Steenbeke voor de TC Tubantia. Hopelijk volgen er nog meer!

Meer info zodra het beschikbaar is!

Coverstory!

De nieuwe Skepter is verschenen, en De Slag om het Teutoburgerwoud is dit maal de coverstory!

Hoewel de consensus bestaat dat de Varusslag in de buurt van Kalkriese is gevochten, zijn er nog steeds mensen die een alternatieve geschiedenis presenteren, met het internet als het podium voor hun, soms nogal bizarre, ideeën.

Skepter

Pre-order begonnen!

Gisteravond is The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans in de voorverkoop gegaan. Je kunt de standard hardback en de special edition nu bestellen, en deze wordt naar alle waarschijnlijkheid eind maart aan je geleverd. De paperback zal daarna vrij snel volgen.

Je kunt de standard hardback en special edition hier bestellen.

standard hardback       special edition             paperback

7 april zal het boek gepresenteerd worden.

Hardcover en Special Edition

Links zien jullie het ontwerp voor de Special Edition van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans. Rechts het ontwerp voor de standaard hardcover. Ik vind de omslagen, ontworpen door Gemma Gary, de sfeer van Eldermans geweldig ademen. Het boek zal overigens 414 pagina’s dik zijn.

Voor de presentatie van dit boek op 7 april zal een powerpoint worden gemaakt waarin een bepaald thema uit het werk van Eldermans verder wordt toegelicht. Ik kan nu alvast verklappen dat het thema van die presentatie zich niet reflecteert in de omslagen van beide hardcover edities.

Er is overigens meer nieuws op komst, dus hou deze site in de gaten.

© 2018 Wilmar Taal

Voor je het weet is het april…

Druk bezig met de herlezing en herschrijving van The Gnome Compendium, deel drie in mijn kaboutertrilogie van J.H.W. Eldermans. Waarschijnlijk de meest omvattende studie gedaan naar zijn kaboutervoorliefde. De eerste poging dateert al uit 1989, en was gedaan door Henriëtte Gorter, wat resulteerde in het boekje Kabouters zien? Anders kijken! Waar Gorter zich voornamelijk bezighield met de idee hoe kabouters te kunnen zien met behulp van magie, is het werk van Eldermans zoveel meer omvattend. Dat kun je niet in een boekje van 123 pagina’s samenvatten. Als je bedenkt dat we van één A4 pagina al snel vier bladzijden in een boek hebben, dan zijn de manuscripten in Word met 171 pagina’s, 271 pagina’s en 153 pagina’s dus al snel lijvige werkjes. En dat gecombineerd met The Silent Listener, die waarschijnlijk wel rond de 700 bladzijden gaat uitkomen, zijn dat behoorlijk wat dikke boeken die ik bij elkaar heb geschreven.

En voor The Silent Listener staan we nu aan de vooravond van de publicatie en de boekpresentatie. Dat is de mooiste afronding van zo’n project. En dan maar zien of het wordt opgepikt door een lezerspubliek. Misschien dat de kabouterboeken ook al dit jaar in druk gaan verschijnen, maar ik ga even niet meer in de toekomst kijken. Volgend jaar is ook prima. Vanaf eind april heb ik het toch druk genoeg met de onderzoekscyclus naar het boek over Bob Richel. Daarvoor kies ik een geheel nieuwe strategie: een biografie in tekeningen, waarin ik ook zijn occulte interesses zal betrekken. Bob was meer een kunstliefhebber dan een magiër, en je merkt dat ook aan zijn manier van tekenen. Hij is veel meer bezig met het aanbrengen van betekenislagen, veel symbolischer in zijn beeldtaal en zijn iconografie en zijn manier van ideeën overbrengen via een kunstwerk is veel transcendenter dan het werk van zijn schoonvader. Het maakt het boek ook uitdagender om te schrijven, en ik kan er ook wat meer creativiteit in kwijt.

Troy Books heeft interesse, hoewel dit boek waarschijnlijk niet echt in hun fonds zal passen. Ik laat het aan Jane en Gemma over, misschien dat ze ook qua fonds willen gaan uitbreiden naar andere terreinen. Dat zijn ze al heel voorzichtig aan het doen met The Silent Listener. Maar eerst maar eens de herlezing van The Gnome Compendium afronden, ik heb zojuist ook een artikel geschreven voor Skepter over de Varusslag van 9 na Christus, en de printing proofs zullen eerdaags wel in mijn mailbox ploffen, en dan heb ik ook weer één en ander te doen. En voor je het weet is het april…

© 2018  Wilmar Taal

Schrijven is schrappen

Op dit moment wordt The Gnome Grimoire herlezen en gecorrigeerd. Er zit meer werk in dan ik aanvankelijk dacht. Als ik eenmaal aan het schrijven ben, dan gaat dat redelijk ‘on the fly’ en sluipen er soms spel-, grammatica- of zelfs taalfouten in die even hersteld moeten worden. Ook bleek er een stukje herhaling in te zitten wat niet wenselijk is, dus is dat er allemaal uit verwijderd. Bepaalde delen zijn zelfs helemaal uit de tekst verdwenen omdat het simpelweg niets toevoegde. Met een klein beetje doorzettingsvermogen kan de Grimoire eind volgende week naar Troy Books. Daarna begint de herlezing en het corrigeren van The Gnome Compendium. Mocht tussentijds de drukproof voor The Silent Listener arriveren, dan krijgt dat uiteraard voorrang.

Met het uitwerken van de manuscripten beginnen ook al de ideeën te vormen over hoe het eindproduct in de schappen moet komen te liggen. Er is al gesproken over het bundelen van de drie boeken in een box. Dat zou geweldig zijn. Waarschijnlijk komen er paperback en hardcover uitvoeringen van het werk, en misschien nog een fine edition. Die fine-editions zijn voor de echte verzamelaars, en mogen ook wat kosten, daar deze in fijn leer gebonden worden. In de boekenkast staat het prachtig, maar de inhoud is hetzelfde als in de paperback en hardcover.

Het schijnt overigens dat de hardcover en paperback van The Silent Listener enige verschillen zullen kennen: de hardcovers zullen enkele kleurenafbeeldingen op glossy papier krijgen, waar dat in de paperback niet het geval is. Er zal ook een duidelijk prijsverschil tussen de beide edities zitten, maar ik ga ervan uit dat mensen die een mooi boek in de kast willen hebben, toch wel voor de hardcover gaan. Wie alleen de informatie in het boek belangrijk vindt, kan volstaan met de paperback.

Hou de website van Troy Books in de gaten, want één dezer dagen zal de pre-sale van het boek gaan starten…

© 2018  Wilmar Taal

Het Ronde Huis van een andere zijde gezien

Onlangs presenteerde paragnost Bodhi Vartman zijn boek over het Ronde Huis bij Nunspeet, Het Ronde Huis van een andere zijde gezien, waarin hij met een twintigtal paragnosten het Zandenbos is ingegaan om hen te laten invoelen en te zien wat daar precies uitkwam. Verder benaderde Bodhi mij om een stukje te schrijven over het cultuurhistorische perspectief, en zodoende is er een klein hoofdstukje getiteld Bij gebrek aan rondzingende geruchten van mijn hand in zijn boek verschenen.

Mocht u interesse hebben, het boek is bij Bodhi verkrijgbaar. U kunt hier contact met Bodhi opnemen.

Afgelopen zaterdag heb ik op de PCP beurs in het centrum De Kiekmure in Harderwijk een lezing verzorgd over de rol van J.H.W. Eldermans in het Ronde Huis onderzoek. De lezing was goed bezocht en er zijn een aantal postitieve reacties binnengekomen. Voor het boek dat binnenkort verschijnt, natuurlijk de beste reclame.