Blog

Interview met Jane Cox

Op de website van The Skeptical Occultist staat een interview met Jane Cox van Troy Books. Hier kun je dit interview lezen. Ook de aanstaande publicatie van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans wordt hier nog even kort in genoemd:

Another major book for us will be a book about JHW Eldermans, people will know his work through the Museum of Witchcraft in Boscastle from the Richel collection, and the beautiful Three Hands Press book ‘The Occult Reliquary’. There has been much speculation as to why he produced such an amazing amount of drawings, carvings, and other items. Was he just fascinated by the Occult or was he a practitioner? This is a quest that drove the Dutch author Wilmar Taal to look into his life, his writing and art, and to try and understand the man and the vast body of work he produced. Taal’s forthcoming book ‘The Silent Listner – The Life and works of JHW Eldermans’, is the result of many years of research and is a full account of his life and Wilmar’s thoughts on the question.

Updates!

Gisteren geïnterviewd door Rianne Oosterom van Dagblad Trouw over het Ronde Huis bij Nunspeet. Het zal binnenkort als zomerverhaal in de krant komen. Los daarvan is het manuscript van The Silent Listener gecontroleerd op de noten. Hier en daar is wat gesleuteld in de tekst, en dat kan opleveren dat bepaalde noten zijn verdwenen waar een andere noot weer naar verwijst. Dat schept onduidelijkheid, en moet even gerepareerd worden. Het bestand is weer terug bij Troy Books en zal nu naar Lay-Out gaan. Zodra we met lay-out beginnen, zal de nieuwe boektrailer online komen. Dit is een bijzondere korte documentaire over J.H.W. Eldermans. Het boek zal naar alle waarschijnlijkheid verkrijgbaar zijn in oktober.

The Silent Listener komt eraan!

option1

Het redactiewerk aan The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans is klaar. Het manuscript wordt nu aan Troy Books overgedragen en lay out kan gaan beginnen. Er staan nog twee boeken op stapel alvorens we kunnen starten met de lay out van mijn tweede publicatie. Er is fantastische redactie uitgevoerd op de tekst en het leest lekker vlot weg. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit boek ontvangen gaat worden. Hierboven zien jullie de cover-design voor de paperback uitvoering. Deze zal wereldwijd verkrijgbaar zijn. Bestel-informatie zal spoedig bekend gemaakt worden.

Ook nieuws over het boek over Het Gat van Wormer. Dit boek is geschrapt. Er is simpelweg te weinig materiaal om er een interessant boek van te maken. Voor een artikel is er echter wel voldoende materiaal, en een tijdschrift dat interesse heeft. Tevens ga ik proberen het artikel onder te brengen bij één van de lokale kranten. Wordt nog vervolgd!

Front cover design

Gisteren ontving ik van Troy Books de front cover design voor de paperback versie van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans. Het ziet er fantastisch uit. Dit wordt in de definitieve boektrailer opgenomen en deze zal worden gepubliceerd op het moment dat het boek vrijgegeven wordt voor pre-orders (meestal als het manuscript na editing naar lay-out gaat). Ik ga ervan uit dat het over een maand zal zijn. Zowel de trailer als het design voor de paperback worden dan op deze site gepubliceerd.

Teaser boek 3

In afwachting van het materiaal dat nog nodig is voor The Silent Listener’s boektrailer, ben ik alvast begonnen met een teaser voor mijn derde boek Voor geen Gat Gevangen. Verwikkelingen rondom het Gat van Wormer. Er ligt nu een synopsis bij een uitgever, en dit zou afgelopen dinsdag in de redactievergadering zijn besproken. Nog niets gehoord, dus nog steeds spannend.

Voor Geen Gat Gevangen. Verwikkelingen rondom het Gat van Wormer handelt niet over de zogenaamde oorzaak. Het is wel een vraag waar ik op in ga en die ik probeer te beantwoorden, maar wat ik graag met dit boek in kaart wil brengen is de vijfhoek van deelnemers die dit tot een spektakel hebben gemaakt wat het eigenlijk niet verdient te zijn:

Vijfhoek Wormer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een boek met verhalen over het Gat, en wat ik wil gaan doen, is deze verhalen waarderen op hun merites. En dat gaat een spannende belevenis worden. Zeker als je gaat begrijpen dat hetgeen hier aan de hand is berust op een natuurlijk fenomeen en in het geheel niet op wat de EOD zegt, de Gemeente en inwoners van overtuigd zijn, wat de pers ervan maakt en wat de boeren Jongert en Grevers al die tijd hebben geroepen…

Dus heb ik alvast een teaser gemaakt, omdat ik denk dat ik dit boek vrij snel klaar heb…

De Teaser kun je hier bekijken.

 

10 juli lezing in De Doffer

Op 10 juli aanstaande geef ik een lezing in café De Doffer aan de Runstraat in Amsterdam met als onderwerp Pseudo-history with the Round House Group. De lezing is in het Engels vanwege de interesse van vele expats in Amsterdam. Samengevat komt het erop neer dat de Werkgroep Het Ronde Huis in hun publicatie uit 2012 nogal een pootje lichten met de geschiedschrijving. Dit valt het best te illustreren aan de hand van het veertiende hoofdstuk van hun boek over de heer J.H.W. Eldermans. Tijdens deze lezing zullen wij de levensbeschrijving van de heer Eldermans in het boek van de Werkgroep vergelijken met stukken die zijn gevonden in diverse archieven. Het zal tijdens deze lezing duidelijk worden dat het boek van de Werkgroep Het Ronde Huis de benaming geschiedenis die het in de titel voert, niet verdient.

De lezing start om 20.00 uur en zal tot 22.00 uur duren. Voor meer informatie verwijs ik u naar deze link.

Onderzoek gaat voorspoedig

Na het interview met burgemeester Tange van Wormerland en het onderzoek in het Waterlands Archief in Purmerend kan er gemeld worden dat het archiefonderzoek bijna gereed is. Dan starten wij met het literatuuronderzoek, om de nodige context aan het verhaal van het Gat van Wormer te kunnen geven. Ook zullen er interviews worden gedaan met mensen die de gebeurtenis hebben meegemaakt. Niet zozeer om nieuwe informatie te vinden, maar meer om een couleur locale aan de geschiedenis te kunnen geven. Mensen hebben meningen, een totaal ander perspectief op de zaak, en ik zou het liefst in contact komen met mensen die een denkbeeld hebben dat haaks staat op het mijne. Waarom? Het is een geschiedenis van het Gat, waarin ook alternatieve theorieën een plaats hebben.

Ik verwacht met de onderzoeksfase klaar te zijn rond het einde van de zomer. Dan gaan we schrijven. Ik heb al ideeën.

Onderzoek in volle gang

Het onderzoek naar de stukken die in het Waterlands Archief zijn gevonden, is op het moment van schrijven gaande. Staan er nog details in officiële stukken die de krant nooit hebben gehaald? Zijn er plaatselijke kranten die andere berichtgeving kennen dan de landelijke kranten? Zo is er intussen duidelijkheid over de Amerikaanse, Britse en Canadese ‘cameraploegen’ die in 1959 in Wormer zouden zijn neergestreken. Ook de recentelijk door de heer Piet Kleij, gemeentelijk archeoloog voor Wormerland, geopperde hypothese van een ingezakte waterput is nu in de veronderstellingen meegenomen. Binnenkort kan de heer Kleij een mailtje van mij verwachten met de vraag zijn standpunt verder uiteen te zetten.

Ik ben namelijk niet overtuigd van de waterput. Er wordt sedert de tiende eeuw turf gewonnen in Wormer, dus de verzakking in een petgat is eerder aannemelijk dan een oude waterput. Bij legakkers ontstaan er juist sloten, dus de kans is vrij groot dat er vanaf de tiende eeuw niet echt behoefte bestond aan waterputten. De uit de hemel neerstortende objecten heb ik al helemaal afgeschreven, ik sta op het punt van Wesselingh en Dekker (2015), die mijns inziens de eenvoudigste oplossing hebben, en u kent allen naar ik aanneem het scheermes van Occam.

En ook al heb ik een artikel geschreven in de Paravisie over een ‘mogelijke UFO-crash’, ik ben er niet van overtuigd dat UFO’s ook maar iets met het Wormergat te maken hebben. Als je geld nodig hebt om in het buitenland onderzoek te kunnen doen, moeten bepaalde principes opzij gezet worden, maar ik heb het artikel toch een ‘slinger’ kunnen geven dat er nog niets gezegd kon worden zonder dat er eerst uitgebreid onderzoek naar gedaan wordt. Ik heb het ufologisch aspect serieus aandacht gegeven, en ben tot de conclusie gekomen dat het aangedragen ‘bewijs’ te dun is om er enige conclusies aan te verbinden. Het is echter wel weer een prachtig verhaal, en ik hoop dat het artikel iets heeft kunnen bijdragen aan de verhaalvorming rondom het Gat van Wormer.

Verder hoop ik dat bepaalde mensen nog eens contact met mij zoeken. Zoals de schrijver en regisseur van het stuk Het Gat van Wormer dat in 2009 op locatie is uitgevoerd. Tot op heden heb ik van hem nog geen reactie mogen ontvangen. Verder ga ik actief op zoek naar mensen die het Gat van Wormer zelf hebben gezien, of die in ieder geval tijdgenoot zijn geweest van de gebeurtenis. Ook hun persoonlijke ervaringen kunnen mij inzicht verschaffen in de verhaalvorming rondom het beruchte Gat van Wormer.

Met andere woorden: dit wordt allemaal vervolgd.