Blog

Paperback The Silent Listener in Januari

Zoals het ernaar uitziet zal de paperback versie van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans in januari verschijnen. De hardcover zal dan daarna volgen. De boekpresentatie zal pas in April plaatsvinden in het Britse havenplaatsje Boscastle, in het Museum of Witchcraft and Magic.

Intussen wordt hard verder gewerkt aan het nieuwe kabouterdrieluik: The Gnome ManuscriptThe Gnome Grimoire en The Gnome Compendium. Daarna start het onderzoek voor het boek Hermaphroditus. The Life of Bob Laurentius Richel told through his art. Daar Bob nog niet zo lang geleden is overleden, zijn er nog steeds mensen die hem goed tot zeer goed gekend hebben. Het onderzoek zal dan ook voor een groot deel bestaan uit archiefonderzoek en interviews. De interviews zijn puur de inkleuring van de feiten die bij het archiefonderzoek naar boven komen. Gelukkig heeft Bob ook zeer vele egodocumenten nagelaten, waaruit zijn sprankelende humor en zijn bewondering voor bepaalde mensen in zijn leven boekdelen in spreekt. Hierdoor zal Hermaphroditus een totaal ander boek worden dan The Silent Listener. We vertellen hierin zijn verhaal door middel van wat mensen nog over hem weten, maar ook wat zijn tekeningen en sculpturen over hem te vertellen hebben. Het is een boek waar ik graag mijn tanden in wil zetten, en naar ik hoop de meest definitieve biografie die over Bob’s leven geschreven kan worden. Er mag overigens gelachen worden: Bob had humor, en ook dat wil ik in het boek aan de lezer overbrengen.

Daarna wordt de toekomst ietwat onzekerder. Ik heb twee ideeën. Het eerste idee is om een langjarig project aan te gaan met betrekking tot de werken van Eldermans, anderzijds denk ik erover om een geheel nieuw project aan te pakken. Dat laatste vereist enig vooronderzoek. Maar ik denk dat ik voorlopig nog wel een paar jaar bezig ben met alle onderzoek naar Bob Richel.

Nieuws en nog beter nieuws

Gisteravond ben ik door Theo Paijmans geïnterviewd over het verschijnen van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans. Tijdens dat interview sprak ik de hoop uit dat nu nog ‘verdwenen’ werken van Eldermans ooit nog eens zouden opduiken. Vanmorgen postte een bed and breakfast uit Glastonbury, The Covenstead, een viertal foto’s wat dus originele Eldermans-werken zijn. Dat wordt een dagje Glastonbury. Zoals het er nu naar uitziet, zal The Silent Listener in januari verkrijgbaar zijn als paperback. Vrij snel daarna zal mijn tweede boek voor Troy Books verschijnen: The Gnome Manuscript. Gebaseerd op de kabouteraantekeningen van Eldermans, hebben we besloten om dit werk eerst te publiceren alvorens ik aan de slag ga met de biografie van Bob Richel. Ik dacht er één boek van te maken, maar het worden er dus drie. Het tweede deel zal de titel The Gnome Grimoire krijgen en het derde deel, waarin we de restanten van de kabouteraantekeningen zullen bestuderen, zal The Gnome Compendium gaan heten.

Vermoedelijk komen al deze boeken in 2018 op de markt! Er wordt over nagedacht om alledrie de kabouterboeken in een cassette aan te bieden, maar je kunt ze uiteraard ook los bestellen.

Na het boek over Bob Richel duik ik weer het Eldermans-universum in, om in een serie van twaalf boeken een breder overzicht te geven van de werken van Eldermans. Dit zit allemaal nog in de conceptfase, maar een werktitel heb ik er wel voor: The Twelve Keys of Eldermans. Er is nog geen uitgever benaderd om deze serie op zich te nemen.

The Silent Listener in 2018

Door technische probleempjes is de publicatie van ‘The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans uitgesteld tot begin 2018. Dat houdt niet in dat er stilgezeten is. Inmiddels is het manuscript bijna klaar voor een nieuw boek over de Richel-Eldermans collectie, namelijk The Gnome Manuscript. Dit is het eerste deel van een drieluik over het kaboutermanuscript van Eldermans. De twee delen die zullen volgen zijn respectievelijk getiteld The Gnome Grimoire en The Gnome Compendium. In deze boeken worden alle bekende kaboutermanuscripten behandeld, dus die uit Boscastle, de verzameling van Jeannet en Martine Richel en de kabouteraantekeningen in het grote manuscript in de Zentralbibliothek in Zürich, Zwitserland.

De E-book publicatie van Wie Nunspeet zegt, zegt Van Vloten. De sage van het Ronde Huis heeft door dezelfde technische problemen ook vertraging opgelopen. Het programma waarmee de E-pub bestanden worden gemaakt, ondersteund geen notenapparaat. Daar moet dus eerst even naar gekeken worden. Het is zelfs goed mogelijk dat het boek geheel herschreven gaat worden, mede door het openbaar worden van archieven die voorheen onder embargo stonden. Het verandert de conclusie overigens niet.

Het artikel over het Gat van Wormer zal hoogst waarschijnlijk in Skepter gepubliceerd worden.

Interview met Jane Cox

Op de website van The Skeptical Occultist staat een interview met Jane Cox van Troy Books. Hier kun je dit interview lezen. Ook de aanstaande publicatie van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans wordt hier nog even kort in genoemd:

Another major book for us will be a book about JHW Eldermans, people will know his work through the Museum of Witchcraft in Boscastle from the Richel collection, and the beautiful Three Hands Press book ‘The Occult Reliquary’. There has been much speculation as to why he produced such an amazing amount of drawings, carvings, and other items. Was he just fascinated by the Occult or was he a practitioner? This is a quest that drove the Dutch author Wilmar Taal to look into his life, his writing and art, and to try and understand the man and the vast body of work he produced. Taal’s forthcoming book ‘The Silent Listner – The Life and works of JHW Eldermans’, is the result of many years of research and is a full account of his life and Wilmar’s thoughts on the question.

Updates!

Gisteren geïnterviewd door Rianne Oosterom van Dagblad Trouw over het Ronde Huis bij Nunspeet. Het zal binnenkort als zomerverhaal in de krant komen. Los daarvan is het manuscript van The Silent Listener gecontroleerd op de noten. Hier en daar is wat gesleuteld in de tekst, en dat kan opleveren dat bepaalde noten zijn verdwenen waar een andere noot weer naar verwijst. Dat schept onduidelijkheid, en moet even gerepareerd worden. Het bestand is weer terug bij Troy Books en zal nu naar Lay-Out gaan. Zodra we met lay-out beginnen, zal de nieuwe boektrailer online komen. Dit is een bijzondere korte documentaire over J.H.W. Eldermans. Het boek zal naar alle waarschijnlijkheid verkrijgbaar zijn in oktober.

The Silent Listener komt eraan!

option1

Het redactiewerk aan The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans is klaar. Het manuscript wordt nu aan Troy Books overgedragen en lay out kan gaan beginnen. Er staan nog twee boeken op stapel alvorens we kunnen starten met de lay out van mijn tweede publicatie. Er is fantastische redactie uitgevoerd op de tekst en het leest lekker vlot weg. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit boek ontvangen gaat worden. Hierboven zien jullie de cover-design voor de paperback uitvoering. Deze zal wereldwijd verkrijgbaar zijn. Bestel-informatie zal spoedig bekend gemaakt worden.

Ook nieuws over het boek over Het Gat van Wormer. Dit boek is geschrapt. Er is simpelweg te weinig materiaal om er een interessant boek van te maken. Voor een artikel is er echter wel voldoende materiaal, en een tijdschrift dat interesse heeft. Tevens ga ik proberen het artikel onder te brengen bij één van de lokale kranten. Wordt nog vervolgd!

Front cover design

Gisteren ontving ik van Troy Books de front cover design voor de paperback versie van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans. Het ziet er fantastisch uit. Dit wordt in de definitieve boektrailer opgenomen en deze zal worden gepubliceerd op het moment dat het boek vrijgegeven wordt voor pre-orders (meestal als het manuscript na editing naar lay-out gaat). Ik ga ervan uit dat het over een maand zal zijn. Zowel de trailer als het design voor de paperback worden dan op deze site gepubliceerd.

Teaser boek 3

In afwachting van het materiaal dat nog nodig is voor The Silent Listener’s boektrailer, ben ik alvast begonnen met een teaser voor mijn derde boek Voor geen Gat Gevangen. Verwikkelingen rondom het Gat van Wormer. Er ligt nu een synopsis bij een uitgever, en dit zou afgelopen dinsdag in de redactievergadering zijn besproken. Nog niets gehoord, dus nog steeds spannend.

Voor Geen Gat Gevangen. Verwikkelingen rondom het Gat van Wormer handelt niet over de zogenaamde oorzaak. Het is wel een vraag waar ik op in ga en die ik probeer te beantwoorden, maar wat ik graag met dit boek in kaart wil brengen is de vijfhoek van deelnemers die dit tot een spektakel hebben gemaakt wat het eigenlijk niet verdient te zijn:

Vijfhoek Wormer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een boek met verhalen over het Gat, en wat ik wil gaan doen, is deze verhalen waarderen op hun merites. En dat gaat een spannende belevenis worden. Zeker als je gaat begrijpen dat hetgeen hier aan de hand is berust op een natuurlijk fenomeen en in het geheel niet op wat de EOD zegt, de Gemeente en inwoners van overtuigd zijn, wat de pers ervan maakt en wat de boeren Jongert en Grevers al die tijd hebben geroepen…

Dus heb ik alvast een teaser gemaakt, omdat ik denk dat ik dit boek vrij snel klaar heb…

De Teaser kun je hier bekijken.