Blog

Front cover design

Gisteren ontving ik van Troy Books de front cover design voor de paperback versie van The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans. Het ziet er fantastisch uit. Dit wordt in de definitieve boektrailer opgenomen en deze zal worden gepubliceerd op het moment dat het boek vrijgegeven wordt voor pre-orders (meestal als het manuscript na editing naar lay-out gaat). Ik ga ervan uit dat het over een maand zal zijn. Zowel de trailer als het design voor de paperback worden dan op deze site gepubliceerd.

Teaser boek 3

In afwachting van het materiaal dat nog nodig is voor The Silent Listener’s boektrailer, ben ik alvast begonnen met een teaser voor mijn derde boek Voor geen Gat Gevangen. Verwikkelingen rondom het Gat van Wormer. Er ligt nu een synopsis bij een uitgever, en dit zou afgelopen dinsdag in de redactievergadering zijn besproken. Nog niets gehoord, dus nog steeds spannend.

Voor Geen Gat Gevangen. Verwikkelingen rondom het Gat van Wormer handelt niet over de zogenaamde oorzaak. Het is wel een vraag waar ik op in ga en die ik probeer te beantwoorden, maar wat ik graag met dit boek in kaart wil brengen is de vijfhoek van deelnemers die dit tot een spektakel hebben gemaakt wat het eigenlijk niet verdient te zijn:

Vijfhoek Wormer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een boek met verhalen over het Gat, en wat ik wil gaan doen, is deze verhalen waarderen op hun merites. En dat gaat een spannende belevenis worden. Zeker als je gaat begrijpen dat hetgeen hier aan de hand is berust op een natuurlijk fenomeen en in het geheel niet op wat de EOD zegt, de Gemeente en inwoners van overtuigd zijn, wat de pers ervan maakt en wat de boeren Jongert en Grevers al die tijd hebben geroepen…

Dus heb ik alvast een teaser gemaakt, omdat ik denk dat ik dit boek vrij snel klaar heb…

De Teaser kun je hier bekijken.

 

10 juli lezing in De Doffer

Op 10 juli aanstaande geef ik een lezing in café De Doffer aan de Runstraat in Amsterdam met als onderwerp Pseudo-history with the Round House Group. De lezing is in het Engels vanwege de interesse van vele expats in Amsterdam. Samengevat komt het erop neer dat de Werkgroep Het Ronde Huis in hun publicatie uit 2012 nogal een pootje lichten met de geschiedschrijving. Dit valt het best te illustreren aan de hand van het veertiende hoofdstuk van hun boek over de heer J.H.W. Eldermans. Tijdens deze lezing zullen wij de levensbeschrijving van de heer Eldermans in het boek van de Werkgroep vergelijken met stukken die zijn gevonden in diverse archieven. Het zal tijdens deze lezing duidelijk worden dat het boek van de Werkgroep Het Ronde Huis de benaming geschiedenis die het in de titel voert, niet verdient.

De lezing start om 20.00 uur en zal tot 22.00 uur duren. Voor meer informatie verwijs ik u naar deze link.

Onderzoek gaat voorspoedig

Na het interview met burgemeester Tange van Wormerland en het onderzoek in het Waterlands Archief in Purmerend kan er gemeld worden dat het archiefonderzoek bijna gereed is. Dan starten wij met het literatuuronderzoek, om de nodige context aan het verhaal van het Gat van Wormer te kunnen geven. Ook zullen er interviews worden gedaan met mensen die de gebeurtenis hebben meegemaakt. Niet zozeer om nieuwe informatie te vinden, maar meer om een couleur locale aan de geschiedenis te kunnen geven. Mensen hebben meningen, een totaal ander perspectief op de zaak, en ik zou het liefst in contact komen met mensen die een denkbeeld hebben dat haaks staat op het mijne. Waarom? Het is een geschiedenis van het Gat, waarin ook alternatieve theorieën een plaats hebben.

Ik verwacht met de onderzoeksfase klaar te zijn rond het einde van de zomer. Dan gaan we schrijven. Ik heb al ideeën.

Onderzoek in volle gang

Het onderzoek naar de stukken die in het Waterlands Archief zijn gevonden, is op het moment van schrijven gaande. Staan er nog details in officiële stukken die de krant nooit hebben gehaald? Zijn er plaatselijke kranten die andere berichtgeving kennen dan de landelijke kranten? Zo is er intussen duidelijkheid over de Amerikaanse, Britse en Canadese ‘cameraploegen’ die in 1959 in Wormer zouden zijn neergestreken. Ook de recentelijk door de heer Piet Kleij, gemeentelijk archeoloog voor Wormerland, geopperde hypothese van een ingezakte waterput is nu in de veronderstellingen meegenomen. Binnenkort kan de heer Kleij een mailtje van mij verwachten met de vraag zijn standpunt verder uiteen te zetten.

Ik ben namelijk niet overtuigd van de waterput. Er wordt sedert de tiende eeuw turf gewonnen in Wormer, dus de verzakking in een petgat is eerder aannemelijk dan een oude waterput. Bij legakkers ontstaan er juist sloten, dus de kans is vrij groot dat er vanaf de tiende eeuw niet echt behoefte bestond aan waterputten. De uit de hemel neerstortende objecten heb ik al helemaal afgeschreven, ik sta op het punt van Wesselingh en Dekker (2015), die mijns inziens de eenvoudigste oplossing hebben, en u kent allen naar ik aanneem het scheermes van Occam.

En ook al heb ik een artikel geschreven in de Paravisie over een ‘mogelijke UFO-crash’, ik ben er niet van overtuigd dat UFO’s ook maar iets met het Wormergat te maken hebben. Als je geld nodig hebt om in het buitenland onderzoek te kunnen doen, moeten bepaalde principes opzij gezet worden, maar ik heb het artikel toch een ‘slinger’ kunnen geven dat er nog niets gezegd kon worden zonder dat er eerst uitgebreid onderzoek naar gedaan wordt. Ik heb het ufologisch aspect serieus aandacht gegeven, en ben tot de conclusie gekomen dat het aangedragen ‘bewijs’ te dun is om er enige conclusies aan te verbinden. Het is echter wel weer een prachtig verhaal, en ik hoop dat het artikel iets heeft kunnen bijdragen aan de verhaalvorming rondom het Gat van Wormer.

Verder hoop ik dat bepaalde mensen nog eens contact met mij zoeken. Zoals de schrijver en regisseur van het stuk Het Gat van Wormer dat in 2009 op locatie is uitgevoerd. Tot op heden heb ik van hem nog geen reactie mogen ontvangen. Verder ga ik actief op zoek naar mensen die het Gat van Wormer zelf hebben gezien, of die in ieder geval tijdgenoot zijn geweest van de gebeurtenis. Ook hun persoonlijke ervaringen kunnen mij inzicht verschaffen in de verhaalvorming rondom het beruchte Gat van Wormer.

Met andere woorden: dit wordt allemaal vervolgd.

Eerste archiefdag

Gat van Wormer 6

Foto: Collectie Spaarnestad. Nationaal Archief, ’s Gravenhage

19 april 2017 markeert de eerste dag archiefonderzoek voor Het Gat van Wormer. Ik ben daarvoor naar het Waterlands Archief in Purmerend geweest, waar ogenschijnlijk vrij weinig lag, maar na enig doorspeuren heb ik een aantal zeer interessante stukken kunnen vinden. Als eerste ben ik heel erg blij het rapport van de Geologische Dienst te hebben gevonden. Dat zal een hoop verduidelijken met betrekking tot wat er aan onderzoek is gedaan naar het Gat van 1975. Helaas zat de rapportage van Grondmechanica er niet in, maar wel een krantenartikel waarin  het rapport wordt toegelicht. Want ook tijdens dit onderzoek loop ik wel eens tegen muren aan.

Wat er in overvloed ligt in Wormer zijn krantenartikelen. Niet alleen uit een privécollectie, maar ook vanuit de Gemeente zelf en vanuit de Rijksvoorlichtingsdienst die een knipseldienst hebben. Wel zo handig, want zij vermelden overal de bron, dus je weet waar het nieuws vandaan komt. Inmiddels kan ik al melden dat het Wormergat geen mysterie meer is. Het hoe en waarom moet je maar lezen als het boek in de winkels ligt.

 

Boektrailer bijna klaar

De boektrailer voor The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans is bijna klaar. Het wachten is op de definitieve kaft-ontwerp, aan de hand waarvan we kunnen gaan starten met de pre-orders. De boektrailer heeft wel een teasertje gekregen, en die kun je hier zien.

De boektrailer heeft de lengte van een kwartier en het karakter van een documentaire. In de boektrailer komen Jeannet Richel (kleindochter van J.H.W. Eldermans), Wil Bosman (oude buurjongen van J.H.W. Eldermans), Graham King en ondergetekende aan het woord. Ook zijn er shots te zien van de straten waar Eldermans heeft gewoond en een shot van de display waarin de Richel-Eldermans collectie te zien is in het Museum of Witchcraft and Magic in het Britse Boscastle.

Het boek zal dit jaar nog door Troy Books worden gepubliceerd. Nieuws over de publicatiedatum lees je uiteraard het eerst op deze site en mijn Facebookpagina’s.

E-book versie van de scriptie

Er is een E-book versie beschikbaar van mijn scriptie in het Engels. Deze kunt u bestellen door het onderstaande contactformulier in te vullen. Het E-pub bestand wordt u per e-mail toegezonden. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Boek, trailer en Cornwall

De eerste reacties van Troy op de boektrailer zijn positief. Om jullie een beetje te teasen gaan we eerst een teaser van de trailer uploaden. Hierin zijn nog geen interviews te zien. Intussen heeft mijn redactrice bij Troy de volgende twee hoofdstukken doorgestuurd, en ook die lezen als een trein, dus ik word steeds vrolijker met betrekking tot The Silent Listener. Om jullie een beetje in spanning te houden, heb ik besloten om een tipje van de sluier op te lichten met betrekking tot de teaser die eraan komt, en feitelijk ook voor de trailer die jullie over enkele weken gaan zien.

En we vertrekken ook binnenkort weer voor een weekje naar Cornwall, voor de boekpresentatie. Heel veel zin in, want Cornwall heeft een diepe indruk op mij achtergelaten. Nu maar zien waar wij dit keer ons kamp gaan opslaan: weer in Tintagel, of toch in Boscastle…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

© 2017 Wilmar Taal